Trots op onze eerste resultaten

Meer aandacht voor welzijn

Augustus 2023 – Ons Kwaliteitsplan is een echte beweging geworden in onze huizen. Een beweging die begint bij onze collega’s die staan voor de goede zorg en welzijn voor de bewoners. Iedere dag weer. Dit zijn de collega’s die dichtbij de bewoner en zijn familie staan. Die de bewoner goed kennen, steeds beter leren begrijpen en ondersteunen bij een zo goed mogelijk leven. Zij staan aan de basis van de kwaliteitsdoelen, die we bij Icare voor 2023 met elkaar hebben afgesproken.

We zijn dit jaar enthousiast aan de slag gegaan, waarbij we natuurlijk ook verder werken aan mooie ontwikkelingen van voorgaande jaren. Nu we halverwege het jaar zijn, willen alvast een paar mooie voorbeelden delen. Op een later moment publiceren we het complete verslag.

  • Altingerhoes – Door samenwerkingen aan te gaan met en in de omgeving van Westerbork wordt geprobeerd een breder welzijnsaanbod te organiseren voor bewoners. Mooie voorbeelden zijn: de herfstkuier, biggetjes op bezoek en brieven schrijven van en naar leerlingen.
  • Altingerhof – Zichtbaarder in de gemeenschap. Bewoners van Altingerhof maken net als andere inwoners van Beilen deel uit van de gemeenschap. Door goed zichtbaar te zijn in en om Beilen, zorgt Altingerhof ervoor dat relaties met de buurt en bijvoorbeeld verenigingen, verstevigd worden. Voor toekomstige bewoners wordt zo ook de drempel naar wonen in Altingerhof verkleind.
  • ’t Beurtschip – Elkaar goed leren kennen en begrijpen zorgt voor meer ontspannen bewoners. Een mooie ontwikkeling, passend bij 2 doelen; weten wat belangrijk is voor een bewoner in één van de 4 stadia van dementie en daarbij aansluiten met een goed gebruik van informatie over een individuele bewoner. Het hele team, inclusief vrijwilligers, maakt daarmee mooie stappen.
  • Ceresstaete – De teams organiseren familiemeetings met aandacht voor de verschillende fases van dementie. Deze zijn door de familie als heel waardevol ervaren. Een dochter vertelde: “Onze moeder is vorige week plotseling opgenomen in Ceresstaete, nadat zij in heel snel tempo dementie kreeg. Wij wisten dus nog helemaal niets over het ziektebeeld. De familiemeeting was voor ons dus heel prettig en informatief.”
  • Dekelhem – Door open deuren gecombineerd met de inzet van dwaaldetectie, ervaren bewoners ervaren meer vrijheid en minder onrust. Bewoners die eerder weg wilden en veel bij de deuren stonden hebben nu geen behoefte meer om weg te gaan. Zo draagt het doel Passende, veilige zorg en ondersteuning direct bij aan de kwaliteit van leven van bewoners met dementie.
  • Felixoord – Een bewegingsagoog, muziekagoog en de dagbestedingscoach van Felixoord bundelen de krachten. De inzet is om samen met familie een (jaar)programma te ontwikkelen en uit te voeren dat recht doet aan zinvolle dagbesteding voor de vegetarische bewoners van Felixoord. Daarbij hoort onder andere cultuur, muziek, literatuur, maar een vorm van mindfulness zou ook zomaar eens passend kunnen zijn. Een mooie ontdekkingsreis.
  • De Herik & Boerderij – Familie nog beter betrekken bij wat hun dierbare zoal meemaakt in de woonzorglocatie. Want bewoners kunnen dat zelf vaak niet meer delen. Een nieuwsbrief die niet over praktische zaken gaat of over grote activiteiten die zij op Facebook delen, maar intiemer, over lief en leed. Met veel foto’s die een goed beeld geven van het leven van de dag. En berichtjes over welke bewoners nieuw zijn of herinneringen aan bewoners die zij missen. Heel persoonlijk, heel betrokken.
  • Kloosterakker – Van zorg naar welzijn; een beweging die dit jaar meer focus krijgt in Kloosterakker. Een van de initiatieven van de teams is om de ‘Weet wie ik ben’-vragenlijst visueel te maken in de vorm van een moodboard. Dat wordt samen met familie gedaan en het moodboard komt op het appartement van de bewoner te hangen. Zo zie je snel of iemand bijvoorbeeld een huisdier heeft gehad, altijd veel buiten was, of juist een kantoorfunctie heeft bekleed. En daar kan je vanuit persoonsgericht zorg dan weer mooi op aansluiten met een praatje of passende activiteit.
  • Vierackers – Hoe leren & ontwikkelen over wat belangrijk is voor bewoners in de 4 fases van dementie er in de praktijk uitziet, laten de collega’s heel mooi zien. Eén van hen vertelt: “Een tijdje geleden merkte ik dat een bewoner erg overprikkeld raakte. Ik heb met haar in gedachten een relaxruimte (ook wel snoezelruimte) ingericht. Hier komt zij tot rust en zie ik haar ontspannen. Het is alsof je even in het bos bent. Met vogelgeluiden, fotobehang van bomen, een knuffelmuur, heuse bosgeur; een fijne ruimte om je even helemaal af te sluiten voor al het andere. Met klankschalen voor extra ontspanning. Dit kan mensen met dementie helpen om echt weer tot zichzelf te komen. Ook andere bewoners met hun familie komen hier nu graag.”