Resultaten Kloosterakker

;

Het huiselijke geluid van tikkende breinaalden

Net als in een nieuw samengesteld gezin is het belangrijk elkaar in het verpleeghuis te leren kennen. Waar houd je van, wat heb je meegemaakt in je leven, had je een beroep, fijne hobby’s, kinderen of vrienden? Ga je naar de kerk, of iedere week naar de markt? Zo doen we dat ook in Kloosterakker, als iemand bij ons komt wonen. Nu hebben we daar bij Icare een mooie methodiek voor: de ‘Weet wie ik ben’- vragenlijst. Deze vragenlijst hoef je niet helemaal in te vullen, het is vooral bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan over onderwerpen die een bewoner en zijn naasten belangrijk vinden. In Kloosterakker hebben we daarop voortgeborduurd, of anders gezegd: een vervolg op gebreid.

Medewerkers van onze locatie zochten een manier om het gedachtegoed van de vragenlijst zichtbaar op de woningen terug te laten komen. “Wij hebben daarom moodboards geïntroduceerd. Daarop staat een aantal onderwerpen met duidelijk herkenbare icoontjes, zodat je mooie aanknopingspunten hebt om met een bewoner en zijn naasten een gesprek te hebben. Het is eigenlijk zo simpel, maar het leidt echt tot mooie dingen. Zo woont er een mevrouw bij ons die zelf niet kan aangeven wat zij graag doet; zij is dat door haar dementie vergeten. Dankzij het moodboard kwamen we in gesprek met een kennis die haar bezocht. Die vertelde dat deze mevrouw vroeger veel heeft gebreid. We hebben bollen wol aangeschaft en er zijn meer bewoners die aan het breien zijn gegaan. Het heeft echt een positieve uitwerking op de sfeer in de huiskamer, met de breiende dames en het rustgevende geluid van de zacht tikkende breinaalden.”

Medewerkers van Kloosterakker hebben ook een workshop gevolgd over welke activiteiten goed passen bij de verschillende fases van dementie. Zij vinden het fijn om te ervaren dat het steeds beter lukt om bewoners welzijnsactiviteiten aan te bieden die goed aansluiten bij wat bij hen past. Want door dementie zijn dat niet altijd activiteiten die iemand voor deze ziekte graag deed. Het is soms een zoektocht, maar wel erg waardevol.

Doel: Persoonsgerichte zorg en ondersteuning / Leren en ontwikkelen