Wonen en zorg; de cijfers

Bewoners en cliënten – algemeen

Op deze pagina vind je alle cijfers overzichtelijk op een rij. Deze cijfers worden ieder jaar aangepast.

 

In onderstaand overzicht staat het gemiddeld aantal bewoners dat het afgelopen jaar bij ons heeft gewoond.

Altingerhoes

Altingerhof

‘t Beurtschip

Ceresstaete

Dekelhem

Herik/Boerderij

Felixoord

Kloosterakker

Vierackers

Kwaliteitsindicatoren

Zorgverleners hebben de verantwoordelijkheid om in hun dagelijkse praktijk, samen met collega’s continu aan de verbetering van de zorg te werken. Eén van de hulpmiddelen hierbij is regelmatig metingen te doen. De uitslag van deze metingen brengt in teams het gesprek op gang: wat vertelt deze uitkomst? Herkennen we deze uitslag? Zien we een trend? Vinden we het goed genoeg of gaan we actie ondernemen? Het kwaliteitskader verpleeghuiszorg heeft zes thema’s benoemd die belangrijk zijn voor de veiligheid van cliënten: decubitus, advance care planning, medicatieveiligheid, gemotiveerd omgaan met vrijheidsbeperking, continentie en aandacht voor eten en drinken.

Wet Zorg en Dwang (WZD)

In vrijheid leven en eigen keuzes maken. Dat recht heeft ieder mens. Ons uitgangspunt is dat bewoners alleen vrijwillige zorg ontvangen. Tenzij het risico op een onveilige situatie te groot is. Dan passen we onvrijwillige zorg toe en daarbij volgen we natuurlijk de regels van de Wet zorg en dwang (Wzd). Om minder onvrijwillige zorg te gebruiken en meer vrijwillige zorg te geven, kijken we goed naar hoe we zorg inzetten. We analyseren hoe vaak en op welke manier we onvrijwillige zorg gebruiken. Je kunt de analyses hieronder vinden.

Kwaliteitsindicatoren:

Zorgverleners hebben de verantwoordelijkheid om in hun dagelijkse praktijk, samen met collega’s continu aan de verbetering van de zorg te werken. Eén van de hulpmiddelen hierbij is regelmatig metingen te doen. De uitslag van deze metingen brengt in teams het gesprek op gang: wat vertelt deze uitkomst? Herkennen we deze uitslag? Zien we een trend? Vinden we het goed genoeg of gaan we actie ondernemen? Het kwaliteitskader verpleeghuiszorg heeft zes thema’s benoemd die belangrijk zijn voor de veiligheid van cliënten: decubitus, advance care planning, medicatieveiligheid, gemotiveerd omgaan met vrijheidsbeperking, continentie en aandacht voor eten en drinken. Op deze thema’s zijn door Verenso en V&VN indicatoren ontwikkeld met als doel het leren en verbeteren in teams op deze thema’s een impuls te geven. Het Zorginstituut heeft in het najaar van 2019 het aantal kwaliteitsindicatoren waar de verpleeghuiszorg over moet rapporteren, teruggebracht van tien naar vijf. Hierdoor krijgen zorgaanbieders meer vrijheid om de relevantie voor de eigen organisatie te bepalen; naast drie verplichte indicatoren mogen zorgaanbieders zelf twee indicatoren kiezen.

De verplichte indicatoren zijn:

  1. Advance Care Planning; percentage cliënten waarbij beleidsafspraken rondom het levenseinde zijn vastgelegd in het zorgdossier.
  2. Medicatieveiligheid; Percentage afdelingen waar medicatiefouten tenminste één keer per kwartaal multidisciplinair worden besproken met medewerkers van de afdeling op basis van meldingen die zijn gedaan
  3. Aandacht voor eten en drinken; Percentage cliënten waarbij voedselvoorkeuren in de afgelopen zes maanden zijn besproken en vastgelegd in het zorgdossier.

 

Icare heeft daarnaast gekozen voor de vrije keuze indicatoren

  1. Decubitus; percentage cliënten met decubitus categorie 2 of hoger
  2. Medicatieveiligheid; Percentage cliënten –met een ZZP V&V indicatie met behandeling- waarbij een formele medicatiereview heeft plaatsgevonden in het bijzijn van een zorgmedewerker die medicijnen aan de cliënt verstrekt.

    De uitkomsten van de meting is via deze link te bekijken